Autoneum (Genk): afzuiging voor snijafval

ico.featured.5Autoneum in Genk mogen we een trouwe klant noemen. De producent van binnenbekleding voor voertuigen maakt al sinds een aantal jaren gebruik van onze installaties voor het automatiseren van de afvoer van snijafval. Het afval ontstaat nadat uit een grote rechthoek een mat wordt gestanst, die perfect past in de wagen waarvoor ze bestemd is. Het gewicht en de afmeting van het stansafval bepaalt de complexiteit van het automatiseringsproces, aangezien het niet zo evident is om zwaar en groot materiaal d.m.v. afzuiging te verzamelen in een container.


De installatie die we dit jaar plaatsten heeft een capaciteit van 17.000 m³/u en zorgt voor de afvalrecuperatie bij de productie van bekleding voor de kofferruimte van voertuigen. De matten worden ofwel gestanst (met een 'kapvorm'), ofwel gesneden met behulp van een waterjetinstallatie uit een tapijt van 700 x 1500 mm.
Limoco heeft op vijf plaatsen een afzuigpunt voorzien: vier punten waar matten gestanst worden en één eindpunt van een transportband waarlangs het afval van de waterjetinstallatie afgevoerd wordt. In een separator worden lucht en stansafval gescheiden. Het afval wordt vervolgens in balen geperst en klaargemaakt voor ophaling voor recyclage.

Om u een idee te geven van de omvang van het afvalrecuperatieproces, geven we graag nog een paar cijfers mee:

  • Het productieafval van één mat van 700 x 1500 mm weegt ongeveer 4 kg.
  • Per jaar wordt ongeveer 850 ton afval automatisch afgezogen met deze nieuwe installatie.