Weg ammoniakgeur bij AB Inbev (Hoegaarden)

Volgens een historisch document wordt in Hoegaarden al (minstens) sinds 1318, precies 700 jaar dus, bier gebrouwen. Dat dit vandaag niet meer op exact dezelfde manier gebeurt als toen, daar zijn we vrij zeker van. Zo zullen er in die tijd waarschijnlijk geen waterzuiveringsinstallaties geweest zijn zoals die er nu zijn, en natuurlijk ook geen ventilatiesystemen om vieze geuren te elimineren.

Gelukkig wordt het water, waarmee bier gebrouwen wordt, vandaag wel gezuiverd, maar het afval van dat proces (een ammoniaksubstantie) veroorzaakt flink wat geur. Om de hinder daarvan te beperken, installeerde Limoco 2 grote inlaatroosters (die handmatig geopend kunnen worden) en 3 wandventilatoren (die eveneens handmatig in werking gesteld kunnen worden). De ventilatoren staan rechtstreeks bij de bron van de geur, voor maximale effectiviteit. Alle onderdelen zijn vervaardigd uit inox of kunststof, voor maximale resistentie tegen de agressieve werking van de ammoniaksubstantie.

Ook nog even vermelden dat de brouwerij eind jaren '80 werd opgenomen in het concern Interbrew, dat vandaag AB InBev heet. Dankzij die schaalvergroting wordt het Hoegaarden Witbier vandaag wereldwijd in meer dan 70 landen verkocht en de naam van het Haspengouwse dorp is bekend van Australië tot Canada.