Schrage Holz anno 2021 verlegt de focus (Olpe-Neuenkleusheim, D)

Dat we met onze projecten mooie referenties opbouwen, dat is één zaak. Dat onze klanten hun tevredenheid uitdragen naar collega's, zelfs over landsgrenzen heen, dat is nog een andere zaak. Maar wel iets dat ons bijzonder dankbaar én trots maakt!

Begin dit jaar bracht die mond-tot-mond reclame ons naar Olpe-Neuenkleusheim, in de prachtige streek van Sauerland in Duitsland, waar de firma Schrage Holz een gloednieuwe bedrijfshal bouwde. Een miljoeneninvestering nadat het bedrijf in april 2020 volledig in de as gelegd werd door een bijzonder zware bedrijfsbrand. Stefan en Michael Schrage, de tweede en derde generatie van een familiebedrijf dat al 75 jaar bestaat, twijfelden aanvankelijk om opnieuw te beginnen. Maar ze zetten moedig door en bouwden alles van nul weer op. 

Het 'nieuwe' Schrage Holz zal zich voornamelijk toeleggen op de productie van massief-houten, gevingerlaste materialen met grote afmetingen (tot 13 m lang) voor de bouwsector. Voor de inrichting van de bedrijfshal en de installering van het machinepark lieten ze zich inspireren door een collega in Luxemburg, waar Limoco destijds ook de stofafzuiging installeerde. Zo was de cirkel rond en mochten wij deze zomer dit mooie project uitvoeren in Duitsland.

Limoco plaatste een blowerfilter met een capaciteit van 40.000 m³/u. Daarop zijn twee afzuiglijnen aangesloten, één voor de schaafmachines en één voor de vingerlasmachines. De installatie is voorzien van onderdrukmeting en de warme lucht wordt gerecupereerd. Daarnaast zorgen de omkasting en geluiddempers ervoor dat geluidshinder minimaal is. Afgezogen stof en houtkrullen worden opgevangen in containers. In totaal zijn er drie. Een automatische schakeling zorgt ervoor dat het in de juiste container terechtkomt. En uiteraard werd de installatie ook volledig ATEX-conform uitgevoerd, voorzien van explosieveilige terugslagkleppen en droge blusleidingen.