De Neef Chemical Processing: veiligheidssysteem voor de operatoren

Bij De Neef Chemical Processing (DNCP) worden organische solventen en speciale chemicaliën gezuiverd en klaargemaakt voor hergebruik. De stoffen zijn voornamelijk afkomstig uit de chemische, farmaceutische en verfindustrie. Sommige producten worden 'op maat' gezuiverd voor de klant en andere solventen worden herwerkt om via de eigen verkoopkanalen opnieuw te verdelen.

Het bedrijf heeft ook een vestiging in Kallo, waar Limoco al eerder een project uitvoerde. De opdracht in Heist-op-den-Berg was in het kader van veiligheid en milieuwetgeving.

De citernes voor de opslag van de solventen werden voorzien van overdrukventielen. De lucht in de ventielen wordt gecapteerd door een leidingnet dat uitgerust is met een actief koolfilter. Het leidingnet verbindt een 40-tal afzuigpunten en het doel van deze constructie is om ervoor te zorgen dat dampen uit de citernes eerst gezuiverd worden, voordat ze in de lucht terechtkomen.
In principe dient de afzuiging enkel in werking te treden wanneer er een alarm is bij één van de citernes alsook wanneer er afgevuld wordt vanuit de citernes naar bakken. In dat geval biedt het systeem een veiligheid voor de operatoren.

De installatie heeft een debiet van 11.000 m³/u, die nog kan uitgebreid worden met 20.000 m³/u. Het systeem is volledig gebouwd conform de ATEX normen.