Benepack Belgium produceert 100% recycleerbare blikjes

'Better life, better packaging': met die filosofie in het achterhoofd trok het Chinese verpakkingsbedrijf CPMC in 2018 voor het eerst naar Vlaanderen. CPMC liet zijn oog vallen op Genk, waar landgenoot Haoneng enkele jaren eerder Illochroma overnam. In deze drukkerij worden etiketten voor bierflesjes, blikjes en andere drankverpakkingen gemaakt. De twee Chinese bedrijven richtten in Genk een joint venture op en bouwen er een nieuwe productiefaciliteit, die binnenkort officieel de deuren opent. (bron: artikel verschenen in Trends, begin 2019)

In deze gloednieuwe fabriek, Benepack Belgium, zullen 100% recycleerbare blikjes geproduceerd worden. In de productieruimte wordt gebruik gemaakt van Colt adiabatische koelunits. Adiabatisch koelen is een natuurlijk systeem, gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. De koelunits zijn door Limoco voorzien van een indrukwekkend ventilatiesysteem. 12 toestellen met een capaciteit van 30.000 m³/u elk blazen in totaal 360.000 m³/u lucht naar binnen. 13 dakventilatoren (4 x 12.000 m³/u en 9 x 25.000 m³/u) zorgen voor de afzuiging van 275.000 m³/u lucht. Het afzuigen van de warme lucht gebeurt bovenaan in de hal terwijl de koele lucht langs de vloer wordt binnen geblazen. Dat zorgt voor een aangename werkomgeving voor de operatoren. Alle onderdelen van het systeem kunnen apart aangestuurd worden.

Een tweede opdracht voor Limoco was het aanpassen van de ventilatie in de kantoorruimte (= de oude kantoren van het voormalige Belplast) aan de EPB-normen. Hierbij werd zoveel mogelijk geprobeerd om de oude ventilatiekanalen te hergebruiken.

Dan was er nog een derde opdracht, namelijk het plaatsen van 14 schouwen, om dampen uit de productiemachines naar buiten te blazen.

Omdat het bedrijf begin 2020 operationeel wil zijn, was het nodig om kort op de bal te spelen, een nauwkeurige planning te volgen en vooral heel goed te communiceren met alle betrokken partners. Een bijkomende uitdaging was de communicatie met de Chinese opdrachtgevers. Dit verliep oorspronkelijk via tolken, nadien werd in het Engels gecommuniceerd. Het was niet zo dat Limoco vanaf het begin het integrale project kreeg toegewezen. Dankzij de flexibiliteit die we aan de dag legden in het eerste deel, hebben we ook de twee andere delen mogen uitvoeren. Dat we felicitaties van onze klant mochten ontvangen, was natuurlijk een extra opsteker die ons heel veel deugd doet!