Project op maat bij Ebema

'Ebema (Zutendaal) produceert materialen in prefabbeton voor de particuliere en voor de openbare markt', zo staat te lezen op hun website. Concreet spreken we hier o.a. over 'klinkers' om tuinen, terrassen, inritten en nog zoveel meer aan te leggen.
Om die klinkers te produceren, wordt gebruik gemaakt van trilpersen, die de betonmassa in mekaar doen zakken. Omdat de trilmachine veel geluid produceert, staat ze in een geluid- en stofdichte cabine, in de productiehal. Bij het trillen komt enorm veel stof vrij dat, als het neerdwarrelt, ook op en in de trilmotoren terechtkomt en zodoende (extra) slijtage veroorzaakt. 

Limoco kreeg de vraag om een oplossing op maat te ontwikkelen voor het afzuigen van het stof in de cabine. We installeerden een krachtige filterinstallatie van het type CPF7 - 12.500 m³/u. Het stof wordt zowel boven in de cabine als beneden, waar het ontstaat, afgezogen. Op die manier worden motoren, lagers, transportbanden en ander materiaal zoveel mogelijk van stof gevrijwaard.
Wanneer de trilmachine in werking is, wordt de cabine in onderdruk gehouden, zodat er geen stof door de openingen naar buiten (in de productiehal) kan.
Wanneer operatoren in de cabine aan het werk moeten, vb. voor onderhoud, dan kunnen zij de cabine eerst stofvrij maken door de afzuiging gedurende een tiental minuten te laten draaien. Vervolgens kunnen ze de cabine betreden.