Nyrstar (Balen)

Nyrstar in Balen produceert, naast hoogwaardig zink, ook ultrafijn zinkpoeder dat intern gebruikt wordt in het zuiveringsproces. In de productievestiging in Balen zocht men, in het kader van orde en netheid, een systeem dat zinkpoeder opzuigt en zo voorkomt dat het naast de installaties terechtkomt. Geen alledaagse opdracht als je weet dat zinkstof zeer fijn en zwaar is. De behandeling dient daar dus op afgestemd te zijn. Volgens de specificaties moest een hoeveelheid gelijk aan een emmer van 10 liter opgezogen kunnen worden in een tijdspanne van 9 minuten. Zo wordt de werkplek veilig en schoon gehouden, wat centraal staat in Nyrstar's manier van werken.

Limoco installeerde 4 afzuigpunten: één op elk van de 4 verdiepingen in de productiehal. We kunnen als het ware spreken van een zéér krachtige 'stofzuiger', met stoffilter, vacuümpomp en aansluiting op elk bordes. Het zinkstof wordt opgevangen in een kipcontainer.

Omwille van de specifieke eigenschappen van het zinkpoeder werd de installatie dan ook volgens de ATEX-reglementering uitgevoerd. Met de hulp en het advies van AIB Vinçotte zijn we erin geslaagd om een stofzuigsysteem af te leveren dat aan alle voorwaarden en specificaties van de klant voldoet.