Energie besparen door slim te ventileren

In de zoektocht naar energiebesparende maatregelen wordt ventileren nog vaak over het hoofd gezien. Door een aantal slimme ingrepen in het (al dan niet bestaande) ventilatiesysteem in een industriële (productie)omgeving kunnen echter heel wat euro’s op de energiefactuur bespaard worden.

In grote lijnen spreken we van twee manieren om energie te besparen:

  • Vraaggestuurd ventileren en afzuigen
  • Recuperatie van afgezogen warme lucht

Vraaggestuurd ventileren en afzuigen

In een productieomgeving, waar verschillende machines op een ventilatiesysteem zijn aangesloten, kunnen we gaan kijken of alle machines wel altijd en gelijktijdig afzuiging nodig hebben.
Door het inbouwen van een combinatie frequentiesturing/onderdrukregeling kunnen we bepalen hoe snel de ventilator moet draaien. Is de machine in werking, dan draait de afzuiging. Staan de machines stil, dan ligt ook de ventilatie stil. Geen onnodig energieverbruik dus!

Recuperatie van afgezogen warme lucht

In heel wat productieomgevingen wordt veel warmte en warme lucht geproduceerd. Denk maar aan de voedingssector, maar ook in andere industriële sectoren. In eerste instantie wordt ventilatie daar toegepast om de warme lucht af te voeren. Veelal gebeurt de afvoer naar buiten. Maar waarom de warmte zomaar naar buiten afvoeren en ‘verloren’ laten gaan als tegelijkertijd de energierekening onbetaalbaar wordt?
Productieomgevingen met een teveel aan warmte en warme lucht lenen er zich perfect toe om in te zetten op recuperatie van afgezogen warme lucht. In de plaats van een uitblaas naar buiten, wordt de warmte gerecupereerd via een warmtewisselaar , en vervolgens weer naar binnen geblazen. Deze warmte kan perfect gebruikt worden om een bedrijfshal of kantoren te verwarmen, maar eveneens in andere delen van het productieproces waar warmte nodig is. Dankzij het recupereren van die warmte kan er flink bespaard worden op de energiefactuur!

Optimalisering en maatwerk

Limoco en maatwerk, twee woorden die altijd in één adem worden uitgesproken. Maatwerk betekent echter niet dat we altijd een volledige installatie gaan plaatsen of vernieuwen. Elk bedrijf is anders. Elke situatie is ook anders. Omdat Limoco een eigen team van ervaren ingenieurs heeft, kunnen we perfect berekenen waar optimalisering mogelijk is én op welke manier.

Onze ingenieurs komen graag ter plaatse om samen met u te bekijken hoe u kunt besparen op uw energiefactuur!