De bedrijfsnaam LCV staat voor 'Laser Cladding Venture'; het bedrijf in Oudsbergen maakt deel uit van de groep SKF. Laser cladding is een proces dat wordt gebruikt om de eigenschappen van substraten te verbeteren of om specifieke functionaliteiten toe te voegen. Het wordt o.a. toegepast voor het verbeteren van de slijtvastheid en corrosieweerstand, of om eigenschappen zoals thermische barrières of elektrische geleidbaarheid aan een oppervlak toe te voegen. Bij het proces zelf worden poeders d.m.v. een laserstraal op een substraat aangebracht.

Lees meer

Het familiebedrijf CTC Tankbouw in Dilsen-Stokkem is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren én installeren van tanks en silo's met afmetingen tot 6 meter diameter en tot 30 meter hoog. De tanks worden gebruikt in een brede waaier van sectoren. Het zijn o.m. brandstoftanks voor tankstations en raffinaderijen, filtertanks, drukvaten, belly tanks, opslag- en procestanks voor alle mogelijke toepassingen.
De productie van de tanks gebeurt, gezien de enorme dimensies, in een zeer grote hal en daarbij komen grote concentraties van lasrook en -nevel vrij. De meest geschikte oplossing voor het lasrookprobleem was het installeren van een aantal diluter systemen.

Lees meer

Mirka is een van oorsprong Fins bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling, productie en distributie van schuur- en polijstmiddelen en tools. Vandaag maakt Mirka deel uit van de KWH Group en heeft het een wereldwijd netwerk van vestigingen. Sinds 2018 is Mirka Belgium Logistics in Oudsbergen de logistieke vestiging van waaruit alle andere sites beleverd worden.
Behalve de magazijnfunctie zijn er in Oudsbergen ook een aantal productielijnen waar de grote rollen schuurpapier versneden worden tot kortere banden of vellen.

Lees meer

'Suikerbietenexperts', zo zijn ze internationaal gekend in de landbouwsector. We hebben het over SES Vanderhave in Tienen. Zij bestrijken elke stap in het proces, van de veredeling van nieuwe bieten-variëteiten tot de commercialisering en distributie van de blauwe suikerbietenzaden.

Lees meer

Pharma Force is een gespecialiseerde groothandel die alle Belgische geregistreerde geneesmiddelen beschikbaar kan stellen, alsook kan zij binnen haar professioneel netwerk alle medische hulpmiddelen en aanverwante producten leveren.
Waar veel apothekers vroeger zelf producten en geneesmiddelen samenstelden in hun apotheek, gebeurt dat nu voornamelijk bij de groothandel. Ook bij Pharma Force in Genk worden producten ter plaatse in een stofvrije omgeving samengesteld en verpakt.

Lees meer

Aan de Belgische kant van de Maas in Kinrooi vinden we Belmagri, een onderdeel van het Nederlandse Niba. In België werkt Belmagri samen met andere bedrijven binnen 'Steengoed Projecten' (Dilsen) aan de ontwikkeling van nieuwe ontginningsprojecten in de Maasvallei.

Lees meer

Een jaar geleden kon u in onze nieuwsbrief het verhaal van Nitto lezen, m.b.t. hun engagement om tegen 2045 energieneutraal te produceren. Ook dit jaar zijn stappen gezet en ook Limoco kon weer een bijdrage leveren via enkele ingrepen in de optimalisering van het proces van de productielijn 'J-lijn'.

Lees meer

Geen worsten en ook geen poetsproducten bij de firma Boma in Wandre bij Luik. Wel recyclage van materialen afkomstig uit staalgieterijen.
De vuurvaste buizen waar het gesmolten staal door stroomt, hebben weliswaar een lange levensduur, maar op een gegeven moment zijn ze ook versleten en moet men er 'ergens' mee naartoe. 

Lees meer

Een jaar na de eerstesteenlegging startte begin 2023 de productie in de nieuwe fabriek van VDL Bus & Coach in Roeselare. In deze nieuwe fabriek zullen elektrische bussen gebouwd worden voor de Europese markt. Volgens VDL Groep zal deze CO²-neutrale fabriek 'de modernste van Europa' worden.

Lees meer

SQM is een wereldwijd mijnbouwbedrijf dat actief is in industrieën die van strategisch belang zijn voor duurzame ontwikkeling, zoals gezondheid, voedsel, technologie en schone energie. Ze zijn o.a. wereldleider in de business van 'Specialty Plant Nutrition', oftewel kunstmeststoffen, turf, e.d. In de fabriek van SQM in Westdorpe (NL) wordt o.a. kunstmeststof afgevuld in zakken. Dit is een proces waarbij nogal wat stof vrijkomt dat bovendien agressieve eigenschappen kan hebben.

Lees meer

In een persbericht van 17/03/2023 lezen we: 'EcoWerf start met de productie van biogas in nieuwe vergistingsinstallatie'. EcoWerf bouwde die installatie samen met DRANCO, een bedrijf dat wereldwijd anaerobe vergisters opzet. Een gigantisch project waar Limoco, vanuit de eigen expertise, een bijdrage aan mocht leveren.

Lees meer

Werkhuizen Burgelman is een familiaal bedrijf waar draai- en freeswerken worden uitgevoerd.
Het werk met de CNC-machines veroorzaakt typische blauwe nevels die, door het vrij lage plafond in de bedrijfshal, moeilijk geëvacueerd konden worden, ondanks de aanwezigheid van plaatselijke afzuigingen op de CNC – machines.

Lees meer

Elia, netbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet, is verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit in ons land. Ze zorgen tevens voor een evenwicht tussen vraag en aanbod.
Bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden kunnen een energieonevenwicht of -tekort veroorzaken, met uitval van hoogspanning of zelfs een 'black-out' tot gevolg. Wanneer de hoogspanning daarna terugkeert, is er energie nodig in de verschillende hoogspanningsstations om goed te kunnen schakelen. Voor het opwekken van die energie zijn generatoren nodig. Elia heeft beslist om tegen 2030 in alle hoogspanningsstations noodgeneratoren te installeren.

Lees meer

Borit in Geel ontwikkelt en produceert dunne metalen onderdelen voor batterijcellen, die o.a. in waterstof aangedreven voertuigen gebruikt worden. De productie van deze onderdelen is een hoogtechnologisch proces te noemen en gebeurt op lasertafels. Deze tafels zijn voorzien van een afzuiging met een dubbele functie.

Lees meer

Bij Echo Precast Engineering in Houthalen worden machines en installaties ontwikkeld en geproduceerd die bestemd zijn voor de productie van voorgespannen betonelementen voor de bouwsector. De machines worden in het bedrijf ook gelakt. De hal waar dit lakproces gebeurt, had wel een afzuiging, maar deze was beperkt en daarom ging men op zoek naar een leverancier voor een nieuwe afzuiging alsook spuitwanden op maat.

Lees meer