Optimalisering bij Zinga

Het bedrijf Zingametall ontstond 30 jaar geleden uit een samenwerking tussen de UGent en Umicore. Hun product 'Zinga' is een metallische coating op basis van zink, die een zeer hoge corrosiebescherming voor metalen biedt.

Bij de productie van Zinga worden de verschillende stoffen (o.a. zinkstof, solventen, harsen) gemengd. In het bedrijf in Eke was al een installatie voor stof- en dampafzuiging aanwezig, alsook een systeem voor ruimtelijke afzuiging. Alle installaties stonden binnen in de bedrijfshal en waren toe aan optimalisering.

Limoco kreeg de opdracht om een nieuwe, krachtige stofafzuiging te installeren.
We plaatsten een CPF1 filterinstallatie met een debiet van 2.000 m³/u. Heel belangrijk daarbij is de ATEX-uitvoering, o.w.v. de explosieve eigenschappen van zink. Deze installatie werd buiten de bedrijfshal geplaatst. Dat is niet alleen veiliger maar ook plaatsbesparend. Ook de bestaande ventilatoren (voor plaatselijke dampafzuiging en ruimtelijke afzuiging) werden naar buiten verplaatst. Daardoor is veel ruimte vrijgekomen binnen in de hal, die nu optimaal benut kan worden.