Explosieveilige oplossing voor aluminiumstof Chromaluxe

Universal Woods is een wereldspeler als producent van harde substraten (zeg maar 'panelen') bestemd voor bedrukking d.m.v. sublimatie. Het hoofdkantoor met productie-eenheid in Boom bedient Europa, het Midden-Oosten en Afrika (kortweg EMEA). Daar worden panelen in aluminium, staal, MDF, hardboard en natuurhout, die reeds voorzien zijn van een hoogtechnologische coatinglaag, afgewerkt volgens de wensen van de klanten.

Het nieuwe pand in Boom, met o.a. een nieuwe CNC productielijn, werd in 2015 in gebruik genomen. Limoco installeerde er in 2016 een testfilterinstallatie voor de afzuiging van aluminium zaagsel en stof. Dit jaar maakte de testinstallatie plaats voor en definitieve filter, een cyclonale patroonfilter met een debiet van 2.000 m³/u.

De freesmachine in kwestie is voorzien van 6 freeskoppen die tegelijk werken. De kleine mondjes van de afzuiging vroegen een hoge onderdruk, hetgeen niet evident was voor de reiniging van de filterinstallatie. Om het gewenste resultaat te bekomen en om optimaal te kunnen reinigen terwijl de machine in dienst is, was een filter met een speciaal roterend reinigingssysteem nodig. Door te kiezen voor een roterende reiniging, kan het filterpatroon drukloos gereinigd worden.
Omwille van de specifieke eigenschappen van het aluminiumstof, werd de filter (die stofexplosieveilig is volgens de ATEX-normen) tevens voorzien van een explosiepaneel.