SESVanderHave: stofvrije omgeving bepaalt kwaliteit bietenzaad

SESVanderHave is een wereldspeler in het domein van de productie van hoogwaardig bietenzaad én een trouwe klant van Limoco.
Bij het Tiense bedrijf gebeurt de bewerking van suikerbietenzaden. Dat is een proces met verschillende stappen. Nadat de ruwe zaden vanuit de productie-zones naar de fabrieken zijn gebracht, volgt het schoningsproces. Alles wat er niet in thuis hoort, wordt verwijderd. Enkel de zaden die voldoen aan strenge normen, blijven over en worden vervolgens gepolijst en gesorteerd.

De volgende stap is pillering. Het zaadje wordt omhuld met een poeder op basis van klei en houtmeel, wat het mooi rond maakt. De gelijkmatige vorm is immers van groot belang voor de verzaaibaarheid op het veld. Pilleren gebeurt in grote ronddraaiende trommels, waarin de zaden onophoudelijk met water en poeder bespoten worden tot ze een perfect ronde vorm hebben. Daarna wordt het zaad gedroogd, opdat het omhulsel hard wordt. Het is bij dit droogproces dat de afzuiging van Limoco een belangrijke rol speelt, aangezien het drogen van het zaad gepaard gaat met stofontwikkeling. Een stofvrije productieomgeving is niet alleen essentieel voor de kwaliteit van het zaad, het is ook een belangrijk milieuaspect.
De meest recente installatie die Limoco plaatste bij SESVanderHave is een CPF 14 filterinstallatie met een debiet van 30.000 m³/u. Het afgezogen stof wordt apart opgevangen in een big bag. Nog een leuk weetje: het verpakte zaad, wordt wereldwijd geëxporteerd naar meer dan 50 landen.