Eifel Holz, productie hernieuwbare grondstoffen (Bütgenbach)

De naam van het bedrijf laat al vermoeden dat er een link is met het Eifelgebied, dat voor het grootste deel in Duitsland ligt, maar ook een klein stukje in Duitstalig België. Meer bepaald in Bütgenbach produceert Eifel Holz al 35 jaar schors- en humusproducten van hoge kwaliteit. Schors afkomstig van de houtoogst in de omringende bosgebieden wordt o.a. gebruikt voor productie van potgrond en gehakselde schors.
In een nieuwe, ultramoderne houtvezelfabriek worden de zogenaamde hernieuwbare grondstoffen geproduceerd en in zakken afgevuld. Het bedrijf investeerde in twaalf nieuwe afzakmachines en ging te rade bij onze partners VDL en JKF voor het installeren van een nieuwe afzuiginstallatie. Zo kwam Limoco in beeld. We plaatsten een grote blowerfilter met bijhorend leidingnet. Deze installatie is voornamelijk bedoeld voor het opzuigen van stof dat bij het afzakken vrijkomt.

De energiezuinige installatie verbruikt niet méér elektriciteit dan nodig:
De snelheid van de ventilator wordt bepaald door het aantal machines dat in werking is. Hoe minder machines werken, hoe lager het energieverbruik van de afzuiginstallatie.
Gefilterde (warme) lucht wordt gerecupereerd voor opwarming van de hal. Bovendien zorgt een geperforeerde buis voor een betere spreiding van de ingeblazen warme lucht in de werkplaats.

De filter is voorzien van twee afzuiglijnen en elke lijn bedient zes afzakmachines. Dankzij de modulaire werking van het afzuigsysteem, kan de afzuiging voor elke afzakmachine individueel ingesteld worden.
Het afzuigsysteem is zodanig opgevat dat het modulair gebruikt kan worden, d.w.z. per afzonderlijke afzak-machine instelbaar.
Bij elke machine zijn vier afzuigpunten voorzien. Het afgezogen product wordt via een transportschroef afgevoerd.

De filter zelf (met een capaciteit van 40.000 m³/u) staat centraal onder de luifel opgesteld.

De installatie is volledig conform de ATEX-normen uitgevoerd en voorzien van terugslagkleppen t.b.v. brand- en explosieveiligheid.