ERDA: groene energie op basis van hout


Energies Renouvelables des Ardennes (ERDA) in Bertrix is producent van pellets op basis van 100% samen-geperst zaagsel van zuiver hout. Opmerkelijk is dat de productie helemaal draait op energie die in eigen huis gegenereerd wordt met een cogeneratie installatie. Het zaagmeel wordt gedroogd met de warmte die afkomstig is van de cogeneratie. De houtpellets kunnen als brandstof gebruikt worden voor de productie van elektriciteit, verwarming van huizen en industriële gebouwen.


Limoco plaatste bij ERDA twee stofafzuigingen, op de locatie waar de pellets op zakken gedaan worden. Elke afzuiging heeft een capaciteit van 3.000 m³/u maar de bijhorende filter heeft een totaal debiet van 9.000 m³/u zodat er nog mogelijkheid is om uit te breiden. Het geheel vormt één grote frequentiegestuurde installatie, met een persluchtgereinigde filter, uiteraard conform de ATEX normen.
Onderaan de filter is een wisselklep voorzien waarmee de keuze gemaakt kan worden om het stof ofwel in een silo op te vangen ofwel om het via een wormschroef te transporteren voor hergebruik.