Drukkerij Moderna: "Oplossingsgericht met ons meedenken"

Drukkerij Moderna in Paal-Beringen is één van de grootste drukkerijen in België, vooral bekend om de productie van hoge kwaliteit offset- en rotatiedrukwerk.
Hun bestaande installatie voor papierafzuiging was aan vervanging toe en van die gelegenheid werd gebruik gemaakt om ook de stofafzuiging mee in de nieuwe installatie te integreren. Concreet gaat het om het  afzuigen van de papierranden die na het drukken afgesneden worden.

Het papier wordt samen met het stof afgezogen door frequentiegestuurde ventilatoren. Een separator scheidt papier en stof: het papier wordt naar een container getransporteerd en de lucht naar de filterinstallatie, die een capaciteit heeft van 35.000 m³/u.

Omdat de papiercontainer dagelijks leeggemaakt moet worden, terwijl de productie continu moet blijven draaien, is er een wisselklep voorzien. Deze is volledig op maat gemaakt in het atelier van Limoco. Ook aan energiebesparing is gedacht: de warme lucht die uit het gebouw wordt afgevoerd bij de stofafzuiging, wordt gerecupereerd en via een luchtleiding weer naar binnen geblazen.

Bij Drukkerij Moderna is men 100% tevreden over de samenwerking met Limoco: “We kennen de mensen van Limoco al jaren omdat ze bij ons al onderhoudswerken deden. We weten dat ze oplossingsgericht met ons meedenken en dat ze zich perfect kunnen inleven in ons productieproces. Dat kan ook niet anders met de uitgebreide ervaring die ze in huis hebben. Bovendien zijn ze zeer flexibel. Dat is ook gebleken bij de ingebruikname van de nieuwe installatie. Die werd perfect voorbereid, opdat onze productie niet zou stilliggen. De lijnen moesten één voor één omgeschakeld worden, telkens tussen de drukopdrachten door. En dat is echt allemaal prima verlopen.”