Houtzagerij Lefibo (Zulte): "Om de twee uur een volle container houtkrullen"

Lefibo in Zulte werd in 1984 opgericht als familiebedrijf en is vandaag vooral gekend als industriële houtzagerij van naaldhout voor toepassingen in de verpakkingsindustrie: paletten, palloxen, fruitkisten, aardappelkisten, enz. Maar het bedrijf heeft ook business gezien in de verwerking van dennenhout (zowel rood als wit) voor toepassingen in de bouw, zoals planken, balken en afgewerkt materiaal voor tuinhuizen, enz. Naast het verzagen van het hout komt daar nu ook het drogen en vingerlassen bij, met een capaciteit van 80.000m³ per shift per jaar. 

In het kader van dat transformatieproces en de nieuwe activiteiten was een volledig nieuwe afzuiginstallatie nodig, in de eerste plaats om meer capaciteit te hebben maar ook om te voldoen aan de normen inzake brandveiligheid en milieuwetgeving.

Zaakvoerder Steven Ide vertelt hoe een Westvlaams bedrijf in Limburg bij Limoco terechtkwam: “We hebben verschillende mogelijke partners gecontacteerd, zowel hier in de buurt als verder weg. Ja, zelfs in het buitenland. We waren zeer aan-genaam verrast bij het eerste contact met Jan Stinkens. Ik ben zelf technisch geschoold, maar ik heb nooit eerder iemand ontmoet met zoveel technische vakkennis. Het feit dat de mensen van Limoco vanaf het eerste moment met ons meedachten, is bepalend geweest voor onze keuze, ook al is de afstand tussen onze bedrijven dan wat groter. Het zijn geen 'gladde verkopers', maar zij gaan in de eerste plaats voor een oplossing voor hun klant.”

“Limoco heeft bij ons twee nieuwe filters geïnstalleerd, elk met een capaciteit van 60.000 m³/u.
Wij werken zowel met wit als met rood dennenhout en voor ons is het belangrijk dat de houtkrullen per houtsoort gescheiden worden afgezogen en opgevangen in containers. Dat heeft alles te maken met de recyclagemogelijkheden en de prijs die we daarvoor krijgen, vooral voor de witte houtkrullen. Met de installaties van Limoco kunnen we op elk moment switchen in functie van die gescheiden opvang.“

“Om een idee te geven van het volume: om de twee uur hebben we een volle container. We beschikken eveneens over een balenpers om de houtkrullen te persen tot balen. Vooral in de paardensector wordt dit materiaal gebruikt als absorberende ondergrond in de stallen, paardentrailers, vrachtwagens, enz.”

Lefibo telt vandaag 27 medewerkers en verwerkt jaarlijks 130.000 à 150.000 m³ rondhout. Het bedrijf wil in de toekomst verder blijven investeren in technologie en automatisering. Het is de ambitie om, behalve naar de buurlanden, op termijn ook overzees te exporteren.