Afwerkingsbedrijf Baens: “Investeren in nieuwe afzuiging om efficiënter en energiezuiniger te werken“

Afwerkingsbedrijf Baens in Kinrooi groeide sinds de jaren 80 uit tot een totaalaanbieder op het vlak van afwerking, van keukens tot woonkamers en dressings. De continue uitbreiding van het machinepark vereiste een investering in afzuigcapaciteit. Een nieuwe blowerfilter zorgt niet alleen voor een optimale afzuiging, maar helpt ook drastisch te besparen op de energiefactuur.

Verdrievoudiging van de capaciteit

In het atelier van Afwerkingsbedrijf Baens vind je vandaag alle machines die een moderne schrijnwerkerij zich kan wensen, in-clusief een volautomatische raambewerkingsmachine voor houten profielen tot 110 mm dik. Alleen de afzuigcapaciteit was achtergebleven.  Guido Baens: “Onze eerste installatie had een debiet van 14.000 m³ per uur en dat is altijd zo gebleven, ondanks de  toenemende behoefte. We hadden daar wel op geanticipeerd met de installering van pneumatische kleppen om de beschikbare zuigkracht enkel in te zetten waar nodig. Maar dat volstond niet. Limoco heeft een studie uitgevoerd om onze behoefte in kaart te brengen. Dat bleek 44.000 m³ per uur te zijn, ruim drie keer zoveel dan de bestaande capaciteit.”

Stofafscheiding op basis van cycloon-effect (CPF) en warmterecuperatie

In de nieuwe blowerfilter maakt de aangezogen lucht een wervelende beweging waardoor de stofdeeltjes uit de lucht gefilterd worden. Het stof wordt door een transportventilator naar de opvangcontainer geblazen. De afgezogen warme lucht wordt na filtering opnieuw toegevoegd in de ruimtes waar ze onttrokken werd, zodat er geen warmte verloren gaat. In de winter kunnen  op die manier de energiekosten gedrukt worden.

Energiezuinig

“Elke houtbewerkingsmachine is aangesloten op een afzuigkanaal met pneumatische kleppen, zodat er afgezogen wordt in functie van de behoefte van elke machine. Er wordt dus nooit teveel energie verbruikt. Ook de zuigkracht van de installatie varieert in functie van de vraag, dankzij frequentiegestuurde motoren. De hoofdventilator, die de lucht uit het atelier zuigt, moduleert tussen 44.000 en 10.000 m³ per uur, op  basis van constante drukmetingen in de cycloonfilter. De transportventilator is eveneens frequentiegestuurd. En dat allemaal met het oog op een zo laag mogelijk verbruik. Dat is zeer belangrijk als je weet dat ons machinepark acht à negen uur per dag draait,” legt Guido Baens uit.

Installering zonder productieonderbreking

De nieuwe afzuiging werd op drie weken tijd geïnstalleerd, lijn per lijn, zodat de productie in het atelier geen minuut onderbroken moest worden. Die vlotte overgang is cruciaal als je 30 mensen in dienst hebt.

 

“De keuze voor Limoco lag voor de hand. Onze eerste installatie was ook van Limoco en ik heb al jaren een vertrouwensband met het bedrijf. Bovendien genoot hun systeem met de blowerfilter onze voorkeur t.o.v. andere oplossingen. Dat Limoco hier slechts 20 km vandaan gevestigd is, is een belangrijk bijkomend voordeel op het vlak van service en ondersteuning.“