Voor elke toepassing een maatwerkoplossing

Onze projecten zijn niet altijd aan een welbepaalde sector toe te wijzen, maar ze hebben wel steeds één ding gemeen: maatwerk. Doordat onze projectleiders door de jaren heen zoveel ervaring opgebouwd hebben, zijn ze niet alleen thuis in het uitwerken van oplossingen vanuit onze eigen expertise, maar ook vanuit de specifieke activiteiten van onze opdrachtgevers. In deze reportage krijgt u een overzicht van een aantal toepassingen in de gezondheidssector, de voedings- en verpakkingssector en in industriële omgevingen waar gas- en zinkdampen aangepakt werden.


Ziekenhuis Chirec Delta (Oudergem) - in opdracht van Novenco Building & Industry

CHIREC is een groepering van 9 ziekenhuizen en medische centra in Brussel en Vlaams-Brabant. Begin 2018 werd het gloednieuwe ziekenhuis CHIREC Delta in Oudergem in gebruik genomen. Dit is een hypermoderne infrastructuur voorzien van hoogtechnologische apparatuur en met veel aandacht voor energie en milieu. Met dit project is een totaal investeringsbudget van meer dan 380 miljoen euro gemoeid.
Limoco werd als onderaannemer aangetrokken door Novenco Building & Industry, specialisten in ventilatie oplossingen voor parkeergarages, tunnels, datacenters en andere grote projecten, zoals ziekenhuizen. Onze opdracht bestond erin luchtkanalen op maat te maken, bestemd voor rookafzuiging in geval van brand in het ziekenhuis en in de parkeergarage.

Gezien de bijzonder hoge eisen inzake brandveiligheid, waren de criteria voor het te leveren materiaal erg streng. De kanalen werden uiteindelijk op grote afblaastorens aangesloten en moeten er, in geval van brand, voor zorgen dat warme rook en hitte afgevoerd kunnen worden zodat de hulpdiensten het gebouw kunnen evacueren voordat er gestart wordt met bluswerken. De luchtkanalen, met een hittebestendigheid tot 300°C, werden volledig op maat gemaakt in de werkplaats van Limoco, waar ter plaatse stabiliteitstesten gedaan werden d.m.v. een proefopstelling.

 

 

Pure Ingredients (Nettetal – D)

Pure Ingredients is producent van voedingsproducten van de merken Mekkafood, Lekker & Anders en Herrenhof. Het bedrijf heeft vestigingen in Venlo (NL) en in Nettetal (D) en met Mekkafood zijn ze marktleider op het gebied van halal frituur-snacks (frikandellen, kroketten, bitterballen, enz.).
In de vestiging in Nettetal (D) is Limoco een nieuwe afzuiginstallatie aan het plaatsen voor de 4 productielijnen. De bestaande afzuiging (met 2 afzonderlijke ventilatoren en zonder inblaas van lucht) werd vervangen door 3 aparte ventilatoren met elk hun leidingnet. Op een kleine, nieuwe productielijn werd nog een aparte ventilator geplaatst. De nieuwe installatie heeft een capaciteit van 40.000 m³/u. en is voorzien van een geforceerde inblaas. Deze inblaas dient om het onderdrukprobleem op te lossen. De inblaasunit is voorzien van een filtersectie en verwarmingsbatterij. Dankzij onze sturing kan de klant in de zomer ook gebruik maken van ’free cooling’.
Omdat het hier om een omgeving gaat waar voedselveiligheid een topprioriteit is, werden specifieke materialen gebruikt: zowel het leidingnet als de inwendige bekleding van de luchtgroep zijn uitgevoerd in inox en de luchtkous voor de luchtinblaas is eveneens voedingsgeschikt.

Illochroma Haoneng (Genk)

Bij Illochroma in Genk worden voornamelijk drankverpakkingen geproduceerd: gemetalliseerd papier, labels voor drankflessen, folie voor flessenhalzen, geschenkverpakkingen, enz. Hier rollen o.a. de etiketten voor de bierflesjes van InBev van de productieband. De etiketten worden gedrukt op rollen, die vervolgens in vellen gesneden worden. Uit de vellen worden tenslotte de etiketten gestanst. Bij dat laatste proces wordt behoorlijk wat stansafval geproduceerd en gezien het volume van dit afval loonde het de moeite om te investeren in een geautomatiseerd afzuigsysteem.
Limoco maakte een systeem met afzuigkappen waarin het stansafval wordt opgevangen. Een energiezuinige en frequentiegestuurde blowerfilter met een debiet van 40.000 m³/u. zorgt voor de afvoer van het afval van een 20-tal machines naar een container. Een separator met wisselklep boven op de installatie maakt eenvoudig switchen naar een andere container mogelijk. De volle containers worden opgehaald door een recyclagebedrijf uit Houthalen. De afgezogen lucht wordt via een textielkous opnieuw in de hal geblazen, om de luchtbalans in evenwicht te houden.
Wanneer u de volgende keer nog eens over de 'Ford-brug' in Genk rijdt en u werpt een blik naar de overzijde, dan kunt u niet naast 'onze' installatie kijken!

Primagaz (Tessenderlo)

De zomer komt eraan en dat betekent tijd voor de BBQ. Als u een BBQ op gas in huis hebt, dan gebruikt u misschien ook wel de gasflessen van Primagaz Benelux. Die gasflessen worden gevuld op een productielijn (een semiautomatische vulcarrousel) in het vulcentrum in Tessenderlo. Dit is een soort ’railspoor’ dat op een bepaalde afstand boven de grond beweegt met rondom verschillende weegschalen waaraan de flessen gekoppeld worden om ze te vullen. Bij het afkoppelen van de gasflessen van de installatie, na het vullen, komt een zeer kleine hoeveelheid gas vrij. Aangezien propaan en butaangas brandbare gassen zijn, is een efficiënt afzuigsysteem natuurlijk onmisbaar.
Bij de uitbreiding van de productielijn van Primagaz was ook een aanpassing van het afzuigsysteem nodig. De nieuwe afzuigkanalen, volledig op maat gemaakt door Limoco, werden onderaan de carrousel gemonteerd. Voor de afzuiging zelf werd een bestaande ventilator gerecupereerd. Het systeem werd voorzien van een extra veiligheid: als de afzuiging niet of niet correct werkt, kan de vullijn ook niet gestart worden. Het afgezogen gas wordt naar een veilige locatie afgevoerd.

Galva West (Ieper)

Thermisch verzinken is een procedé om staal te beschermen tegen corrosie. Dat gebeurt in grote zinkbaden bij bedrijven als Galva Power, een belangrijke speler in Europa in deze sector, met vestigingen in België en Nederland. Galva West in Ieper is één van de acht sites van Galva Power, waar constructies van meer dan 7 meter lang behandeld kunnen worden.
De agressieve zinkdampen die tijdens het verzinkingsproces vrijkomen, worden afgezogen via een installatie van Limoco. Ongeveer 20 jaar geleden werd de filterinstallatie geplaatst en ondertussen was het leidingnet aangetast door de dampen en dus aan vervan-ging toe. De nieuwe leidingen zijn op maat gemaakt van plaatmateriaal met een dikte van 3 mm. In de totale constructie is ongeveer
3 ton ijzer verwerkt. Daardoor was het een hele klus om de oude leidingen af te breken en de nieuwe te installeren. Om de productie bij Galva West niet in het gedrang te brengen, vonden de werken in het weekend plaats. Met behulp van een telescoopkraan en twee hoogwerkers slaagden 4 monteurs erin om de imposante constructie binnen de voorziene tijdspanne te monteren en aan te sluiten. De werken op het dak werden nog bemoeilijkt door de bijtende kou.
De filterinstallatie zelf was na 20 jaar nog in prima staat en werd niet vervangen.