Schmitz Foam Products (Roermond): “Ons werk lijkt op een Meccanospel“

Dat een klant bij ons komt aankloppen voor een afzuiginstallatie in hun eigen bedrijf, is de meest logische en de meest voorkomende situatie. Maar in onze samenwerking met Schmitz Foam Products uit Roermond ligt dat toch even anders. Het bedrijf is producent van ondervloeren met schokabsorberende en/of drainerende eigenschappen. Hun producten worden wereldwijd in 70 landen verkocht, voornamelijk voor toepassin-gen op sportterreinen met kunstgras. Ook op speelterreinen worden de 'matten' van Schmitz Foam Products rondom speeltuigen geplaatst, aangezien ze effectief zijn tot een kritische valhoogte van 3 meter. Kinderen lopen daardoor aanzienlijk minder risico op kwetsuren wanneer ze vallen. Maar welke rol spelen de afzuiginstallaties van Limoco dan in dit verhaal? We vroegen het aan Algemeen Directeur, de heer Wiebe van Terwisga.

“Als grondstof voor onze eigen producten gebruiken wij productieafval en uitvalproducten van de schuimproductie van andere bedrijven. Om dat afval op een efficiënte manier te verzamelen, installeren wij bij die bedrijven, die dus onze toeleveranciers zijn, shredder- en afzuiginstallaties. Het productieafval wordt verzameld in containers die vervolgens naar ons bedrijf getransporteerd worden. Het zijn onze eigen technische mensen die de installaties bij onze leveranciers plaatsen, maar het 'denkwerk' en de productie van de onderdelen voor de afzuiging, het leidingennet, enz. gebeuren bij Limoco.
Ons werk zou je bijna kunnen vergelijken met een Meccano-spel, maar dan grootschaliger: wij assembleren wat Limoco voor ons produceert. Onze samenwerking loopt al sinds jaren en we zijn ondertussen goed op mekaar 'ingespeeld'. Zij denken oplossingsgericht met ons mee en als die klik er is, dan loopt dat gewoon allemaal goed.”

“Onze klanten zijn voornamelijk gemeenten, overheden, privé-investeerders, enz. Ook in de paardensport worden onze schokabsorberende matten gebruikt als ondergrond in pistes. Het belang van een goede bescherming van de enkels van topsportpaarden is immers vergelijkbaar met die van topsporters,' besluit de heer van Terwisga met een knipoog.

Schmitz Foam Products werkt in Roermond met 52 medewerkers. In Coldwater, Michigan (VS) zal vanaf augustus 2017 de productie gedraaid worden voor Amerika en Canada. Ook in de VS zullen oplossingen van Limoco ingezet worden.