Houthandel Leirman (Gistel): “Bij onze vertrouwde leverancier blijven“

De historiek van Houthandel Leirman gaat terug tot in 1920, binnenkort dus precies een eeuw geleden. In 1950 verhuisde het bedrijf naar Gistel en sinds 1992 wordt de zaak gerund door Carl en Tine De Deurwaerder. Dit jaar investeerden de zaakvoerders in een nieuwe stofafzuiging.

“De eigenlijke aanleiding van de investering in de stofafzuiging, was de aanschaf van een extra machine in de schaverij. Het was ook via onze leverancier van schaafmachines dat we destijds, zo'n 15 jaar geleden en na een aantal negatieve ervaringen met andere ventilatiespecialisten, bij Limoco terechtkwamen,” vertelt Carl De Deurwaerder.

Het project bij Houthandel Leirman was tweeledig. Eerst werd een oude cycloonfilter, die aangesloten was op de schaverij, vervangen door een torenfilter. Het gaat om een blowerfilter met een capaciteit van 40.000 m³/u. Nadien werd nog een extra filter geïnstalleerd. “Door de groei en de uitbreiding van ons machinepark, was de cycloonfilter, die destijds ook door Limoco geïnstalleerd werd, overbelast. Omdat we plannen om nog verder te investeren in nieuwe, bijkomende machines, hebben we nu geopteerd om nog reservecapaciteit in te bouwen in de nieuwe afzuiging.”

De montage gebeurde tijdens de verlofperiode, zodat de productie van het bedrijf niet in het gedrang kwam. De twee filterinstallaties werden gecombineerd, zodat het afgezogen stof in één transport kan afgevoerd worden. De bestaande leidingen werden maximaal hergebruikt.
Op de frequentiegestuurde afzuiging zijn heel wat machines aangesloten: twee grote schaafmachines en één kleine, een opdeelzaag, een gewone paneelzaag, een boomzaag, een veelbladzaag en een lintzaag. En er is dus nog ruimte voor bijkomende machines.

“De installering is vlot verlopen. We vinden het belangrijk om bij onze vertrouwde leverancier te blijven, om te vermijden dat het aanpassen van onze bestaande installatie problemen zou opleveren. We kennen ondertussen de markt van leveranciers van ventilatiesystemen en we weten welke prijzen gangbaar zijn. Onze ervaring leert ons dat Limoco één van betere partners is om mee samen te werken,” concludeert Carl De Deurwaerder.