Al 180.000 m³/u. afzuigcapaciteit van Limoco bij Lemahieu Group

Lemahieu is geen onbekende naam in de houtindustrie. Al sinds 1932 is het familiebedrijf actief als importeur van hout en platen. 10 jaar geleden kwam daar de houtbewerking bij: zagen, schaven en impregneren. In Gent en Antwerpen heeft Lemahieu stockageplaatsen. De houtbewerkingsactiviteiten gebeuren in Oostende. Het bedrijf is toeleverancier voor de houthandels en heeft in totaal zo'n 80 medewerkers, waarvan 35 in de vestiging van Oostende. Het is ook in Oostende dat we Gedelegeerd Bestuurder Mike Lemahieu treffen. Hij vertelt waarom hij voor de aanschaf van een 6de filter opnieuw bij Limoco ging aankloppen.

“Het is inderdaad al de 6de filterinstallatie die we bij Limoco besteld hebben. Niet ter vervanging, maar als uitbreiding. De 5 andere blowerfilterinstallaties zijn er ook nog. In totaliteit beschikken we over een capaciteit van zo'n 180.000 m³/u. voor de afzuiging van ca. 250 m³ houtkrullen per dag,” start Mike Lemahieu zijn verhaal.

“Na een onderbreking van de samenwerking met Limoco, die in de '80 begon, werken we sinds een 10-tal jaren opnieuw samen met hen. We hebben toen alle materiaal van andere leveranciers vervan-gen door installaties van Limoco. Dit jaar hebben we een bestaande houtopslagloods omgevormd tot een bijkomende productiehal en geïnvesteerd in een nieuwe schaafbank en een CNC-machine. In totaal staan er nu 8 schaafbanken, 2 zaagmachines en 1 CNC-machine. Voor die nieuwe machines hadden we een extra stofafzuiging nodig, want er was niet meer voldoende capaciteit in de bestaande installaties.”

De nieuwe installatie is van het type 'blowerfilter', met een debiet van 34.000 m³/u. Er is nog reservecapaciteit voorzien voor eventuele uitbreidingen van het machinepark in de toekomst. Onderaan is de filter voorzien van een schraper die stofophoping voorkomt. Zoals gebruikelijk, werkt de installatie vraaggestuurd, in functie van het debiet dat op elk moment nodig is. Energiezuinigheid wordt immers een steeds belangrijker criterium. Het stof wordt gescheiden in witte en rode houtkrullen, en via de bestaande transportleidingen afgevoerd naar 6 opleggers van 100 m³ elk.

“Ik apprecieer de open en transparante manier van communiceren van Limoco. Rechttoe rechtaan, zo heb ik het het liefst. We zeggen allebei wat we te zeggen hebben en dat is precies de sterkte van de samenwerking. Uiteraard speelt de service ook een belangrijke rol. Met zoveel installaties kan er natuurlijk al eens iets voorvallen, maar de goede werking wordt door Limoco van op afstand opgevolgd. Als er een probleem is, komt Jan Stinkens altijd eerst zelf naar hier om het te bekijken. Binnen de week is er dan meestal een oplossing,” besluit Mike Lemahieu.