Cras Woodshops: “Rechttoe rechtaan communiceren, dat is fijn samenwerken.”

Cras is een Belgisch familiebedrijf met hoofdvestiging in Waregem, dat al meer dan 140 jaar actief is in de houtsector.
Naast het importeren en bewerken van ruw, massief hout, is er een distributienetwerk van ‘Cras Woodshops’, houthandels voor vakmensen en consumenten, verspreid over gans België. Bij Cras vind je werkelijk alle hout en plaatmateriaal voor bouw, interieur en tuin. De productie gebeurt voornamelijk in de hoofdvestiging in Waregem, waar een machinepark van een 15-tal machines draait. In 2021 gingen de deuren open van de 17de vestiging van Cras Woodshops in Oostende. Een gloednieuwe houthandel die tevens voorzien is van drie machines voor lokale productie.
Technisch Verantwoordelijke Hans Viaene vertelt over de samenwerking met Limoco.

Optimalisering stofafzuiging productiehal Waregem

“We hebben met Limoco aangekaart dat we onze stofafzuiging in onze grote productiehal wilden optimaliseren, zowel in functie van afvalverzameling als van energiezuinigheid. We zijn onze bestaande situatie samen grondig gaan bekijken en daaruit is een plan van aanpak in verschillende fasen gekomen.

Een eerste aspect dat we onder de loep genomen hebben, was het leidingnet van de drie bestaande filterinstallaties, die allemaal los van elkaar functioneerden. Door te werken met minder buizen en kortere afstanden konden we tot een energiebesparende oplossing komen. We voegden een vierde filter toe om te vermijden dat een afstand van bijna 150 m overbrugd moest worden om alle machines aan de andere zijde van de hal van afzuiging met een optimale flow te voorzien.

Het tweede aspect was de energiezuinigheid. Alle 15 machines hadden een aparte ventilator voor de afzuiging, met slechts één (hoge) frequentie. Door de herziening van het leidingnet en het frequentiegestuurd maken van de ventilatoren, hebben we een enorme optimalisering kunnen doen. Waar we vroeger 15 ventilatoren hadden, zijn er nu nog maar 6 nodig. Ze draaien in functie van de behoefte en van het aantal machines die in werking zijn. Dat scheelt enorm in het
energieverbruik. Bovendien staan de ventilatoren nu buiten, waardoor er minder geluidshinder is in de hal.

En er is nóg een voordeel: alle filterinstallaties werden samen voorzien van een nieuwe elektrische sturing. Alles zit nu samen gegroepeerd op één plaats. Dat is niet alleen overzichtelijker, het is gemakkelijker werken voor onze mensen. Op één grote touch screen kunnen we in één oogopslag de toestand zien van alle filters, dus ook van de installatie die helemaal aan de andere kant van de hal staat. We werken in een 2-ploegenstelsel en continuïteit van onze productie is heel belangrijk. De overzichtelijkheid helpt ons om dat allemaal goed onder controle te houden. Mocht er zich een probleem met de afzuiging voordoen, dan zullen onze techniekers eerst een interventie doen. Indien nodig, wordt contact opgenomen met Limoco. Zij kunnen inloggen op ons controlepaneel en ons vanop afstand bijstaan. Ook dat is een kostenbesparende oplossing.

Een laatste optimalisering hebben we doorgevoerd bij de opvang van de houtkrullen. De bestaande betonnen silo’s hebben we afgebroken en in de plaats daarvan werken we nu met opleggers. De houtkrullen komen daar rechtstreeks in terecht en kunnen zonder extra handeling weggevoerd worden. Dat is beter voor het milieu én ook weer energiebesparend.

Het ganse project hebben we in vier fasen uitgevoerd. Alles werd op voorhand zeer goed gepland door Limoco en met ons besproken. Daardoor heeft onze productie geen noemenswaardige stilstand gekend, hetgeen uiteraard een belangrijk gegeven is.”

  

    

  

 

Nieuwe stofafzuiging voor 17de vestiging in Oostende

Hans Viaene: “Vorig jaar hebben we een 17de vestiging geopend in Oostende. Het gaat om een volledige nieuwbouw. Er zijn tevens een 3-tal machines voorzien voor lokale productie. Dat betekent dat we daar ook een filterinstallatie nodig hadden. Limoco heeft die geplaatst.”

Limoco installeerde een onderdruk sluisfilter met een debiet van 10.000 m³/u, voorzien van brandbeveiliging en recuperatie van de gefilterde warme lucht.
Opvang van afgezogen stof en houtkrullen gebeurt in een container.

Rechttoe rechtaan

“Beide projecten zijn heel vlot verlopen. Vooral voor de omvangrijke optimalisering in Waregem was dat niet evident. Maar dankzij de goede communicatie in elke fase van het traject hebben we weinig of geen problemen gekend bij de opstart. Op elk moment wordt rechttoe rechtaan gecommuniceerd. En als er obstakels zijn, dan lossen we die samen op. Dat is fijn samenwerken in vertrouwen,” vat Hans Viaene het mooi samen.