Farm Frites: “Meten, weten en continu bijsturen en optimaliseren“

Al meer dan 45 jaar investeert Farm Frites in ontwikkeling, teelt, selectie, verwerking en verpakking van aardappelproducten. Een uit de kluiten gewassen familiebedrijf, dat vandaag ruim 1.500 medewerkers telt, wereldwijd. Hun ambitie: 'Zoveel mogelijk mensen over de hele wereld laten genieten van onze heerlijke frites en aardappelspecialiteiten.'
Pionieren, continu blijven vernieuwen en groeien, daar heb je niet alleen klanten, telers en medewerkers voor nodig. Ook leveranciers en partners die meedenken met de vernieuwing, de innovatie en de optimalisering van bestaande processen. Limoco mag zich al jarenlang één van die partners noemen. Het meest recente project was gerelateerd met de optimalisering van de ventilatie in de productieruimte in de fabriek in Sint-Truiden.

Bij het productieproces van de frieten gebeurt een optische controle. Frieten die afwijken van de normen qua vorm en visueel aspect, worden d.m.v. perslucht van de transportband verwijderd. Dit proces veroorzaakt een aerosol effect. Limoco ontwikkelde afzuiging op maat.

De vier productiemachines in de hal werden allemaal voorzien van een omkasting in full inox. In de omkasting is een afzuiging voorzien, die voorkomt dat de nevel, die veroorzaakt wordt door de perslucht, zich in de lucht kan verspreiden.
Afzuigventilatoren en leidingnet voeren de lucht af naar buiten. In functie van hygiëne en onderhoud van de installaties is er bijzondere aandacht besteed aan de bereikbaarheid, via toegangsdeuren in de omkasting. Een luchtgroep van 40.000 m³/u voor aanvoer van verse lucht van buiten moet zorgen voor de compensatie van het teveel aan afgezogen lucht.

Farm Frites over de samenwerking met Limoco: “Wij werken al jarenlang samen met Limoco. Zij hebben de juiste technologische kennis én ervaring in huis. Zij zijn erg meegaand en meedenkend in het zoeken naar en uitwerken van oplossingen. Vooral als het gaat om zeer specifieke situaties waar maatwerk nodig is en er rekening moet gehouden worden met bestaande installaties en omstandigheden. In dit geval moest er ook rekening gehouden worden met het continu productieproces bij Farm Frites. Het opmaken én volgen van een goede planning zijn dan heel belangrijk. De installering van de afzuiging en de kappen is stap voor stap gebeurd. Telkens wanneer er een deel klaar was, werd het in dienst genomen. Het ganse project, voor de vier machines, heeft zo'n negen maanden geduurd. Innoveren en optimaliseren is en blijft een continu proces in de voedingsindustrie. Meten is weten. En het werk is nooit klaar.”