Houthandel De Slagmolen (Bilzen): “Elke afdeling een aparte afzuiginstallatie“

Het moderne bedrijf dat Houthandel De Slagmolen in Bilzen vandaag is, doet in niets vermoeden dat er een historiek van bijna 100 jaar aan vooraf gaat. De raamzaag die in 1922 geïnstalleerd werd en die aangedreven werd door het waterrad van de molen (waarnaar het bedrijf genoemd is) heeft al lang plaatsgemaakt voor een productiehal van 4.000 m² en een zeer modern machinepark. Daarnaast is er een grote toonzaal en bijhorende winkel waar zowel particulieren als vakmensen terecht kunnen voor halfafgewerkte producten, zoals plaatmateriaal, meubelpanelen, beslag, enz. De Slagmolen levert eveneens hout voor dakwerken, tuinhout, enz.

Omwille van de recente vernieuwing en uitbreiding van het machinepark, was de bestaande blowerfilter, die destijds ook door Limoco geïnstalleerd werd, niet meer voldoende van capaciteit voor de afzuiging van het houtstof. Investeren in een tweede installatie was noodzakelijk. Tegelijk werd de productiehal herschikt: de machines voor de bewerking van massief hout staan nu samen aan één kant en, afgescheiden door een tussenwand, de plaatbewerking aan de andere kant. Elk deel van de hal heeft een aparte afzuiginstallatie. Het stof dat door de filters wordt afgezogen, wordt eveneens naar aparte containers geblazen, zodat de houtkrullen van het massieve hout niet bij het stof van het plaatmateriaal geblazen worden. De gefilterde lucht wordt gerecupereerd en terug in de desbetreffende hal geblazen.

Guy Vanspauwen: “Om aan de stijgende vraag naar onze producten te kunnen voldoen, hebben we enkele nieuwe machines aangekocht en zo onze productiecapaciteit verhoogd. Maar met de twee nieuwe schaven, een nieuwe kantenlijmer, een extra schuurmachine en een CNC-machine was het debiet van onze bestaande blowerfilter niet meer voldoende. De ingenieurs van Limoco hebben berekend hoeveel debiet we extra nodig hadden en op basis daarvan is een tweede filter geplaatst. De installering van de nieuwe afzuiging is vlekkeloos verlopen. In totaal heeft Limoco er 3 à 4 weken over gedaan om alle machines één voor één om te schakelen naar de bijhorende afzuiging. Dat is in verschillende fasen verlopen, zonder de werking van onze productie in het gedrang te brengen. Een extra meerwaarde is dat de stofafzuiging nu volledig frequentiegestuurd is en bovendien heeft Limoco ervoor gezorgd dat er minder geluidshinder is in het bedrijf. Het werkcomfort voor onze medewerkers is uiteraard ook belangrijk.”