Een leverancier waarop wij voor 100% kunnen rekenen is essentieel voor onze eigen reputatie als betrouwbare partner voor onze klanten

Vertec in Mol maakt deel uit van de groep AGC Glass Europe, en zoals de naam al doet vermoeden is het bedrijf gespecialiseerd in de oppervlaktebehandeling van glas. Geen 'gewoon' glas en ook geen doorsnee oppervlaktebehandeling, het gaat hier om een zeer specifieke manier van etsen. Het glas wordt gebruikt in hoogtechnologische toepassingen. Wereldwijd zijn er slechts een handvol spelers die deze hoogwaardige oppervlaktebehandeling kunnen uitvoeren.
Het etsen moet op een uiterst precieze manier gebeuren, de kleinste oneffenheid in het glas betekent een defect bij de eindgebruiker. Daarom is werken in een stofvrije omgeving (Clean Air condities) een must om tot het resultaat te komen dat de klant verwacht. Limoco bouwde voor Vertec een Clean Air Room.

 

Kris Donders, extern Projectleider bij Vertec, vertelt hoe de samenwerking met Limoco tot stand kwam en hoe de Clean Air Room als een co-development project gerealiseerd werd: “Ondanks het feit dat beide partijen mekaar al langer kenden, hebben wij toch verschillende mogelijke partners aangesproken voor dit project. De positieve ervaringen uit het verleden maar vooral ook de hands-on mentaliteit en de oplossingsgerichte manier van werken van Limoco hebben de doorslag gegeven. Onze klant had ons een bijzonder strakke timing opgelegd omwille van de lanceringsdeadline van een nieuw product. In zo'n situatie ben je dus in zeer grote mate afhankelijk van de partner waarmee je samenwerkt. Als zij falen in hun opdracht voor ons, dan falen wij ook. Niet alleen t.o.v. onze klant, maar dan is onze volledige reputatie geschaad.”
“Ondanks de expertise was dit project zowel voor Limoco als voor ons nog een beetje een stap in het onbekende. We hebben alles samen berekend en uitgetekend, maar in realiteit kom je toch nog altijd situaties tegen die je in de engineeringfase niet kan voorzien en die je moet oplossen op het moment dat ze zich voor-doen. En dat ganse traject is bijzonder vlot verlopen, binnen de gestelde deadline van 6 weken. Niet vergeten dat er behalve de bouw van de Clean Air Room ook aanpassingen moesten gebeuren aan de bestaande productielijn en dat er een nieuwe wasmachine geïnstalleerd en aangesloten moest worden. De mensen van Limoco spelen bijzonder kort op de bal, ook in de nazorg, en deze positieve ervaring opent nieuwe perspectieven voor de toekomst. Als je weet dat je kunt rekenen op een betrouwbare partner, dan sta je een stuk steviger in je schoenen bij het binnenhalen van nog meer mooie opdrachten voor wereldspelers.”

De Clean Air Room bij Vertec heeft een oppervlakte van 12 x 30 meter en een hoogte van 3 meter. De ruimte werd voorzien van ventilatie, verwarming, koeling en ontvochtiging. Om de 'clean air' omstandigheden te kunnen bekomen, is er gebruik gemaakt van standaard luchtfilters klasse F7 en van HEPA (absoluut)filters klasse H14. Dat betekent dat meer dan 99,995% van de stofdeeltjes van 0,3 micrometer tegengehouden worden.