Het lijkt misschien een straffe uitspraak, maar wij merken bijna dagelijks dat er weinig of geen industriële bedrijven of sectoren zijn waar ventilatie of afzuiging niet aan de orde zijn. De afgelopen maanden was Limoco weer aan de slag in bedrijven met zeer uiteenlopende activiteiten, maar allemaal hebben ze gemeen dat een ventilatiesysteem voor afzuiging van dampen of warmte, afkomstig van een (productie)proces noodzakelijk is voor een duurzame werking en voor een gezonde werk- en leefomgeving.
Bühler Benelux in Mechelen behoort tot de wereldwijde Bühler Group, producent en leverancier van industriële en technologische oplossingen (machines) voor zeer diverse productieprocessen, toepassingen en sectoren. Daarnaast verzorgen zij ook de service van de machines van of bij de klanten. Eén van die servicetoepassingen is het herstellen van ziften die gebruikt worden in bloemmolens. Bij dit herstelproces komen dampen en geuren vrij, die afgezogen en gefilterd dienen te worden.
Limoco heeft voor de afzuiging een installatie geplaatst die voorzien is van een actief koolfilter met actief koolkaars. Het toestel, met een debiet van 2.000 m³/u, maakt gebruik van bulk actief kool. Het navullen is economisch een stuk interessanter dan het vervangen van de actief kool.
“Wij kennen Limoco sinds de opstart van onze nieuwe werkplaats in Mechelen, waar zij ons technisch de beste oplossing aanreikten voor het probleem met lijmdampen. Van offerte tot plaatsing liep altijd alles vlot bij Limoco,“ adlus Jelle Lockefeer (Bühler Benelux).
OTM in Brussel is een gekende naam in de wereld van 'industriële markering', zeg maar decoratie (merklogo's, pictogrammen, bedrukkingen) op machines en wagenvloten. Zij zijn ook de producent van de officiële Belgische nummerplaten. In het productieproces wordt gebruik gemaakt van verschillende druktechnieken, waaronder zeefdruk.
Kurt Persoons (OTM): “Door een overname van een andere speler in de sector, werden beide machineparken geïntegreerd op één locatie. Daarbij diende een nieuwe afzuiging geïnstalleerd te worden, enerzijds voor solventdampen en anderzijds voor ozon. We hebben Limoco gevonden via het internet. Vanaf het eerste contact hadden we een goed gevoel.“
De installatie die Limoco plaatste, werkt volgens het principe van pulsie en extractie. Om de afgezogen lucht te compenseren, wordt gebruik gemaakt van een luchtgroep voor het inblazen van verse, verwarmde buitenlucht.
“Het was duidelijk dat dit professionals zijn die ons konden helpen in het domein van de afzuiging van de solvent- en UV-tunnels, die een noodzakelijk kwaad zijn in het drukproces. Deze professionaliteit hebben we ook gedurende de uitvoering ervaren. Zo hebben we de productie kunnen laten verdergaan terwijl de medewerkers van Limoco de nodige werken uitvoerden. Wij zijn dan ook een zeer tevreden klant.“
Viabuild! is een Belgische groep die voornamelijk actief is in wegenbouw en rioleringswerken, zowel voor private, publieke als publiek-private sector. Eén van hun vestigingen is de productiesite voor asfalt in Grimbergen. U hebt ze zeker en vast al eens aan het werk gezien, die imposante vrachtwagens, gevuld met dampend asfalt, bestemd voor een wegenbouwwerf. Het laden van deze vrachtwagens gebeurt in de site in Grimbergen, waar het asfalt vanuit een hoge toren in de vrachtwagens gestort wordt. Daarbij komen de typische, sterk geurende asfaltdampen vrij en aangezien het vullen binnen in een hal gebeurt, is dit zeer onaangenaam voor de mensen die daar aan het werk zijn. Een efficiënte afzuiging is ook hier dus onontbeerlijk.
Limoco maakte een bijzondere constructie, namelijk een 42 meter hoge schouw waarlangs de dampen worden afgevoerd nadat ze door een ventilator met een debiet van 32.000 m³/u afgezogen worden. De afblaashoed werd extra hoog gemaakt om de dampen op een zo groot mogelijke hoogte te kunnen uitblazen.
Nitto in Genk installeerde een warmtekrachtkoppeling (wkk) om zelf in eigen huis elektriciteit en warmte te produceren op basis van warmte die in verschillende productielijnen gerecupereerd wordt. Het aandeel van Limoco in dit project was de installering van een systeem voor energierecuperatie in één van de productielijnen (L-lijn) voor beschermfolies.
Hoe gebeurt de energierecuperatie? De warmte die door het productieproces vrijkomt, wordt door ventilatoren getransporteerd en verzameld in batterijen die in de productielijn geplaatst worden. Voor een optimaal rendement werd een nieuwe, zware ventilator geplaatst. In totaal gaat het om 8 ventilatoren: 5 recirculatieventilatoren, 2 ventilatoren voor afzuiging en voor aanvoeren van verse lucht en tenslotte nog 1 ventilator voor afzuiging bij de coater. Met de gerecupereerde warmte kan de lucht in de productiehal opgewarmd worden. Een bijkomend voordeel is dat de capaciteit van de productielijn met 35% verhoogd kon worden. Dit project is best wel een huzarenstuk te noemen: gedurende 3 weken werd er in totaal en continu met een 20-tal mensen aan gewerkt.
Laser Cladding Venture (LCV) is een jonge spin-off van onderzoeksinstelling VITO, die zich vorig jaar vestigde op het industrieterrein in Opglabbeek. Het bedrijf is gespecialiseerd in 'laser cladding'. Dit is een technologie waarbij, d.m.v. een laser, metaalpoeder ingesmolten wordt op gereedschappen of onderdelen ervan, met als doel slijtage tegen te gaan of om ze te herstellen.
Bij het laser cladding proces komen lasdampen en metaalpoederstof vrij, en deze dienen afgezogen te worden. Limoco installeerde 3 units. In elk van de cabines is een afzuigarm voorzien. Het afzuigsysteem, met een totale capaciteit van 6.000 m³/u, werkt volgens het principe van onderdruksturing: het debiet van de afzuiging wordt automatisch aangepast aan het aantal cabines die gelijktijdig in werking zijn. De afgezogen lasrook wordt gefilterd in een CPF3 installatie en de gefilterde lucht kan zowel naar binnen als naar buiten afgeblazen worden.
Stijn Clijsters (LCV): “We kenden Limoco van bij VITO . We wisten dus welke kennis ze in huis hebben. Bovendien zijn ze vlak bij ons bedrijf gevestigd, hetgeen ook een voordeel is.”