FOD Defensie - Kwartier Wevelsmoer (Zutendaal): "Het was heel snel duidelijk dat Limoco de nodige expertise in huis had voor onze specifieke situatie"

Enkele jaren geleden investeerde Defensie in Zutendaal in een installatie om oude munitie te vernietigen. De vernietiging is een proces waarbij zeer fijn stof vrijkomt, dat bovendien tot de categorie gevaarlijk afval behoort. Oorspronkelijk gebeurde de opvang van het stof in vaten. Een operator moest in de gaten houden wanneer een vat vol was, om het vervolgens te vervangen. Omdat het stof ook in de ruimte aanwezig was, werd gezocht naar een veiligere en meer geautomatiseerde manier van stofafzuiging, -behandeling en -opvang.

De heer Clerckx vertelt hoe de samenwerking met Limoco tot stand kwam: “We zijn op het internet gaan zoeken naar een leverancier en al snel kwamen we bij Limoco terecht. Op basis van de info op hun website was het voor ons al heel snel duidelijk dat zij de nodige expertise in huis hebben voor hetgeen wij zochten.”
Limoco installeerde een afzuiginstallatie die op 3 punten het stof opvangt (een cycloon, een koeler en een mouwenfilter) en het via 1 lijn transporteert naar een big bag. Omdat het stof zeer fijn van structuur is en bovendien een irritante geur verspreidt, wordt er gebruik gemaakt van gecoate big bags die ondoorlaatbaar zijn. Een ander punt waarmee rekening moest gehouden worden bij het ontwerp van de installatie, waren de hoge temperaturen van het stof (tussen 250 en 600°C). Om het stof af te koelen, werd een transportsysteem met sluizen voorzien. Door de afstand die het stof aflegt in de buizen, kan de temperatuur voldoende dalen voordat het in de big bags terecht komt.
De heer Clerckx is tevreden over het resultaat en over de samenwerking: “Vanaf het eerste contact is alles vlot verlopen. Zelfs nu, na de installering kunnen we nog altijd rekenen op een correcte service van Limoco. Als er zich bijvoorbeeld een klein probleem voordoet, zorgen ze onmiddellijk voor een oplossing. Een extra pluspunt is dat ze ook meedenken en ons advies geven i.v.m. onderdelen of installaties die niet door hen geleverd werden. En we kunnen er natuurlijk niet om heen dat het een groot voordeel is dat ze zo dicht bij ons in de buurt, in Opglabbeek, gevestigd zijn.”