Dirk De Schuiteneer (Ontex - Buggenhout): „Investering voor comfort van werknemers“

Ontex is een wereldwijde leverancier en Europa's grootste fabrikant van hygiënische wegwerpproducten voor baby's, vrouwen en volwassenen (babyluiers, maandverband, inlegkruisjes, tampons, en incontinentieproducten). In de Belgische vestiging in Buggen-hout wordt incontinentiemateriaal voor volwassen geproduceerd.

De productieafdeling in Buggenhout werd herhaaldelijk uitgebreid en omwille van ruimtegebrek werd zelfs een bestaand magazijn omgebouwd om er machines te installeren. In tegenstelling tot de grote productiehal was in dit voormalige magazijn geen aircoinstallatie voorzien. Daardoor kon de temperatuur bij zomerse dagen op de bovenste verdieping van de machines gemakkelijk oplopen tot 35°C en meer. Extractie van de warme lucht is niet mogelijk omdat de hal dan nog meer in onderdruk zou komen te staan. Op het dak zijn tevens zonnepanelen geplaatst. Verluchtingsroosters plaatsen in de buitenmuren bleek ook geen optie wegens een te lokaal effect. Dat was de aanleiding om Limoco te contacteren voor een oplossing.

Dirk De Schuiteneer, Project Engineer: “We kenden Limoco omdat we al vaker met hen hebben samen-gewerkt. Zij hebben voor ons een vrij eenvoudig ventilatiesysteem uitgewerkt. Buitenlucht wordt aan-gezogen via 4 ventilatoren en gefilterd (F7 fijnfilters). De gefilterde lucht wordt vervolgens via luchtverdeelslangen in textiel (2 x 10 m, met een diameter van 800 mm) opnieuw in de ruimte geblazen. Dankzij de geperforeerde structuur van de luchtverdeelslangen wordt de lucht zeer gelijkmatig verdeeld en ook al wordt de aangezogen lucht niet afgekoeld, geeft dit toch een verkoelend effect.”
“Het comfort van de werknemers was de belangrijkste reden waarom we deze investering gedaan hebben. Wij waren er ons terdege van bewust dat het effect van dit systeem niet vergelijkbaar is met een koelinstallatie. Maar het verschil is toch duidelijk merkbaar en de luchtverplaatsing geeft een meer aangename gevoelstemperatuur voor de werknemers die er aan het werk zijn,” vult Dirk De Schuiteneer aan.

Omwille van de hoogte van het bordes waar de installatie geplaatst moest worden, kwam er een speciale hoogtewerker aan te pas bij de uitvoering van de werken. Vermits er daardoor boven de machines kon gewerkt worden, was de machinestilstand minimaal.
“Als je al zo lang met een leverancier samenwerkt, dan weet je wat je aan mekaar hebt en wat je van mekaar kan verwachten. In dat opzicht is alles vlot verlopen en we zijn tevreden met het eindresultaat,” concludeert Dirk De Schuiteneer.
Limoco leverde voor dit project zowel de filterinstallatie (debiet: 32.000 m³/u) als de elektrische sturing.