Nitto investeert om energieneutraal te produceren tegen 2045

In het kader van een meerjarenplanning om zowel de productie van CO2 als het verbruik van energie sterk te reduceren, investeert Nitto, in verschillende stappen, in de optimalisering van hun productieprocessen.
In 2022 lag de focus op energiebesparende ingrepen bij de productielijn ‘E-lijn’ en de recuperatie van solventen uit dampen die vrijkomen bij het coatingproces.

Optimalisering E-lijn 

De energiebesparende maatregelen bij de E-lijn hebben voornamelijk als doel de geproduceerde warmte van de productielijn te recupereren voor hergebruik in het drogingsproces van folie.

Hoe gaat dit in zijn werk? Warme lucht wordt afgezogen bij de productielijn. D.m.v. warmtewisselaars wordt de warmte uit de afzuiging gehaald. Vervolgens wordt de aangezogen verse lucht voor de ovens hiermee opgewarmd. Als tussenmedium, om de warmte te transporteren, wordt glycol rondgepompt. Voor het afzuigen van de warme lucht bij de productielijn werd een bestaande ventilator met riemaandrijving vervangen door een nieuwe ventilator met rechtstreekse motoraandrijving, ten behoeve van een beter rendement.

Voor het aanzuigen van verse lucht werd een nieuwe filterkast met een debiet van 40.000 m³/u en G4 filtering geplaatst. 
Daarnaast werden ook nog een aantal kleinere ventilatoren met riemaandrijving vervangen door nieuwe exemplaren met rechtstreekse aandrijving.
Het werk van Limoco betrof voornamelijk het demonteren van het bestaande materiaal (ducting en ventilatoren) en het aansluiten van de nieuwe installaties, samen met een nieuw leidingnet. Geen alledaagse klus als je weet dat we hier spreken over buizen met een diameter van 1.250 mm en warmtewisselaars van meer dan 2,5 m hoog! Daar kwamen dan ook verschillende kranen bij te pas om via openingen in het dak van de bedrijfshal te kunnen werken. Toch is alles vlot en volgens een strakke planning verlopen.

Zander Peeters (Nitto): “We zijn zeker tevreden over de samenwerking met Limoco. Er worden steeds goede afspraken gemaakt en die worden ook nagekomen. Dat is cruciaal, want in dit concreet geval hadden wij een productiestilstand van twee weken ingepland, gedurende dewelke de werken door Limoco uitgevoerd konden worden.”

Recuperatie solventen uit dampen coatingproces

In het kader van de reductie van CO2 investeerde Nitto in een bijkomende installatie voor ‘solvent recovery’. Dat proces houdt concreet in dat solventdampen niet meer verbrand worden maar dat de solventen eruit
gehaald worden om ze achteraf te kunnen destilleren en te hergebruiken. Doel: per jaar 3.700 ton minder CO2 uitstoten.

Ook hier had het werk van Limoco voornamelijk betrekking op het aansluiten van verschillende coatinglijnen op de solvent recovery installatie (door Nitto aangekocht). Het leidingnet bestaat uit maar liefst 150 m aan buizen met een diameter van 1.800 mm! Het spreekt voor zich dat dit geen werk van een paar dagen was. Rond Kerst 2021 werd het bestaande net afgesloten en werd gestart met de voorbereidende werken. Van eind mei tot de zomer 2022 gebeurde de montage van de nieuwe buizen, met behulp van verschillende kranen. De gigantische buizen, bestaande uit elementen van 2 m lang, in 5 mm staal en vervolgens gegalvaniseerd, werden lange tijd op voorhand al bij Nitto geleverd.
Ze moesten immers ter plaatse voorzien worden van bouten en teflon dichtingen, bestand tegen de solventen. 

Peter Rogiers (Nitto): “De grootste uitdaging bij zo’n omvangrijk project, waar verschillende partijen bij betrokken zijn, is het bewaken van de veiligheid van de mensen die zich op verschillende plekken in de omgeving van de werken bewegen. Het organiseren van het intern verkeer bij Nitto, op de plaatsen waar de takelwerken aan de gang waren, vereiste een zeer goede communicatie en opvolging! Ondanks een krappe planning is het project toch netjes op tijd afgewerkt en ondertussen zijn de eerste resultaten ook al zichtbaar.”

Zander Peeters: “Het zijn belangrijke inspanningen die het ganse bedrijf ten goede komen. Onze productiemedewerkers weten dan ook te appreciëren dat ze kunnen werken in een aangenamere, koelere omgeving, waar minder solventgeuren aanwezig zijn.”