Eén van de zeer regelmatig weerkerende opdrachtgevers is de Profel groep, leverancier van ramen en deuren in Noord-Limburg. Het project dat we in deze nieuwsbrief in de kijker willen plaatsen, is een bijzonder verluchtingssysteem bij de FAL-vestiging in Hamont-Achel.
Stijn Vankrunkelsven, Hoofd Technische Dienst, legt uit wat er precies aan de hand was: “In onze nieuwe hal in Achel staan twee horizontale laklijnen en één combilaklijn voor het poederlakken van profielen, platen, enz. Alles is volledig nieuw gebouwd en ook de machines zijn helemaal nieuw. Na de inbedrijfstelling bleek dat er een enorme onderdruk ontstaan was in de hal. Doordat deze lucht niet gecompenseerd werd, kon de warmte van de ovens, de machinemotoren, de ventilatoren, enz. niet weg uit de hal. Dat resulteerde zelfs in een slecht functioneren van de branders van de ovens. We waren compleet verrast door deze situatie en hebben dan raad gevraagd aan Limoco.”
De probleemsituatie werd door Limoco onder de loep genomen. Een verschil in hoeveelheid inkomende en uitgaande lucht zorgde voor een onevenwicht. Dat resulteerde in ontregelde verwarmingsunits. Doordat de warmte van de ovens niet voldoende geëvacueerd kon worden, was het in het gebouw veel te warm én kwamen uitlaatgassen vrij in het gebouw. Op basis van de vaststellingen maakte Limoco een berekening voor het ventilatiesysteem. De meer dan 160.000 m³ warme lucht die afgevoerd diende te worden, moest ook weer via een andere weg gecompenseerd worden met verse lucht.
“We hebben eerst een aantal proefopstellingen geprobeerd, o.a. het verplaatsen van ventilatoren buiten de hal. Maar dit zorgde niet voor een evenwicht in de luchtdruk. Er is een hele tijd overheen gegaan om tot een goed resultaat te komen. Uiteindelijk heeft Limoco een twee-ledige oplossing uitgewerkt,” aldus Stijn Vankrunkelsven.
Er werden 6 units met een capaciteit van 16.000 m³/u geplaatst om de omgevingslucht te filteren. De gefilterde lucht wordt opnieuw in het gebouw geblazen op een plaats waar geen mensen aan het werk zijn.
Daarnaast werden nog 2 grote units geplaatst, elk met een capaciteit van 24.000 m³/u, voorzien van een koelbatterij. Dit systeem zorgt in de zomer voor extra afkoeling van de lucht. Een ijswatermachine maakt koud water aan, dat over de ingebouwde warmtewisselaar gestuurd wordt. De lucht wordt hiermee afgekoeld van 26 à 29°C tot 15 à 18°C. De afgekoelde lucht wordt met behulp van luchtkousen weer in de productieruimte gebracht, hetgeen zorgt voor een aan-gename temperatuur voor de medewerkers. Dankzij het gebruik van luchtkousen komt de frisse lucht heel zacht naar beneden, zonder hinder voor de mensen.