Buiten de uren: Rudi Geerits is gepassioneerd door radiogolven

25.06.2019

ON7YT, ON6ZU, ON3EZ, ON3SZ, … Het zijn géén oude nummerplaten of geheime codes of modelnummers van elektrische toestellen. Het zijn de roepnamen van Rudi Geerits en zijn gezin in de wereld van de radioamateurs. Een radioamateur (of zendamateur) is niet iemand die achter de knoppen van een draaitafel zit (vrije) radio te maken. Een zendamateur houdt zich in zijn vrije tijd bezig met zenden en ontvangen van radioberichten en -signalen. Radioamateurs van over de hele wereld staan in contact met mekaar. Zoals het vaak gaat met hobby's, kan het uit de hand lopen en in het geval van Rudi betekent dit dat ook zijn gezin de microbe te pakken gekregen heeft.

Vanwaar komt die microbe?

Rudi: “Ik was als kleine jongen al gepassioneerd door radiogolven, zelf zenders bouwen, enz. Ik had destijds een tante in Afrika en het was mijn droom om op een dag via radiogolven met haar te kunnen communiceren. Al op 16-jarige leeftijd behaalde ik mijn licentie als zendamateur, hetgeen zeer uitzonderlijk was, want daar moest je normaal gezien eerst 2 jaar opleiding voor volgen. Kort daarna slaagde ik er ook in om contact te maken met mijn tante, dat was een bijzonder emotioneel moment.
Ik heb installaties gebouwd voor Artsen zonder Grenzen en enkele missies, en in 1994 ben ik samen met mijn vrouw naar Afrika gereisd om er radio's te installeren. Die zijn gebruikt om de evacuatie van de Belgen uit Zaïre, nu Congo, te organiseren en te coördineren. Vandaag kunnen we eigenlijk spreken van een 'gezinshobby', want naast mijn vrouw en ikzelf zijn ook mijn zoon en dochter helemaal gebeten door de 'zendmicrobe'. Je kan niet zomaar zendamateur worden, je hebt daarvoor een licentie nodig, die je enkel kan bekomen na het afleggen van een examen via het BIPT (het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie). In België zijn er zo'n 4000 licenties, waarvan er zo'n 1000 ook actief gebruikt worden. Door de komst van het internet is er minder interesse voor deze hobby, het zijn enkel nog de 'die-hards' die er nog mee bezig zijn en er tijd en geld in investeren.”

Expeditie naar Rockall in 2011

Rockall is een heel klein eiland in de Atlantische Oceaan. Eigenlijk is het gewoon een rots van zo'n 20 x 30 m oppervlakte en een hoogte van 20 à 25 m. Het bijzondere aan Rockall is dat dit stukje land buiten alle 'rescue zones' ligt. Na twee jaar intensieve voorbereiding (bergbeklimmen, rescue oefeningen, …) voer een team van 14 mensen naar Rockall. Het was een bijzonder gevaarlijke expeditie die absoluut niet zonder risico was, en Rudi en zijn compagnon Patrick waren de enigen die effectief op de rots konden klimmen en vandaar niet minder dan 1440 verbindingen maakten met de hele wereld. In de wereld van de zendamateurs is deze expeditie een bijzonder markante gebeurtenis. Er zijn zelfs beelden beschikbaar via YouTube (https://youtu.be/P5j0j92R7Q8).

Stand-by voor grote reddingsoperaties

Rudi spendeert de meeste van zijn tijd aan het bouwen van radiotechnische projecten, samen met zijn zoon Sven en zijn vriend Luc. Maar daarnaast is hij ook gekend bij de Belgische overheid als degene die over een installatie beschikt waarmee digitale verbindingen over afstanden van enkele duizenden kilometers gerealiseerd kunnen worden. Dat betekent dat hij, bijvoorbeeld in geval van een grote ramp of een nationale elektriciteitspanne, kan aangesproken worden om zijn installatie ter beschikking te stellen van de dienst Binnenlandse Zaken om een reddingsoperatie, een evacuatie of andere noodsituatie te coördineren.
Een meer ludiek project is het organiseren van een 'internationale velddag', begin september. Dat doet hij samen met zijn vrouw. Bij wijze van 'wedstrijd' wordt Europa uitgeroepen tot algemeen rampgebied en dan worden vanuit alle landen radiocontacten gelegd met een tijdelijk opgebouwd station.
Hoeft het gezegd dat Rudi nog wel uren kan vertellen over zijn hobby, die eigenlijk veel meer een passie is?

Foto's personeelsfeest 2019

Visnamiddag

Jan en Tim op de 'Route des grandes Alpes'

Foto's personeelsfeest 2017

Foto's personeelsfeest 2016

Foto's familiedag 2016

Foto's personeelsfeest 2015